Britt Söderholm, Sköldinge, Hederspris till Göran Palm

Britt Söderholm är en av de kulturens trampcyklister som gjort mest för att stimulera människor att uttrycka sig i skrift här i landet, och detta under flera årtionden, dels i Norrbotten, dels på Åsa folkhögskola i Sörmland. Hennes uppskattade skrivarkurser har bland annat resulterat i antologierna ”Ostruket” och ”Int är det nåt särskilt med Norrbotten”, liksom nu senast i bildandet av ”Föreningen för kvinnoskrattets bevarande” på Åsa folkhögskola.

Tillsammans med Sven Nyberg på Högskolan i Luleå har Britt ställt samman ett kursmaterial som används långt utanför Norrbotten och Sörmland, ”Skrivarbladet”. Dessutom har hon hunnit med att skriva en egen bok i Liv i Sveriges anda, ”Stålspindeln”, en operationsskildring som också visats i TV i dramatiserad form.

En av de medlemmar som föreslog Britt Söderholm som första innehavare av Trampcykelplaketten skrev så här: ”Med den förmåga att entusiasmera hon har, har hon förlöst många vilsna skrivarsjälar. På sitt varsamma sätt att leda ger hon flygrädda elever luft under vingarna.” Detta kan Liv i styrelse skriva under på, för vi har flera av Britts förlösta skrivarsjälar som medlemmar i vår förening.

Vid cermonin tilldelades även Göran Palm ett hederspris.