Liv i Sverige - logo

2014

Bokrelease: När jag blir stor vill jag vill bli en sån tant som blöder

När jag blir stor vill jag bli en sån tant som blöder, en Liv i Sverige-bok utgiven på Migra förlag, av Birgitta Smiding, presenterades den 12 december i Malmö.

I ett samtal om boken berättade författaren om det som hade fått henne att skriva. Om pappan som utövade ett starkt förtryck i familjen och särskilt mot mamman – och mamman som ständigt kritiserade ojämlikheten mellan könen men som inte hade möjlighet att bryta sig ut och leva det liv hon längtade efter.

Dotterns roll i familjen var att lyssna på mammans sorger, balansera pappans nycker och ta hand om sina små bröder.
Redan som mycket liten flicka förstod hon att vuxna kvinnor blöder och titeln beskriver en stark förväntan inför att bli stor och att vara kvinna.
I berättelsen finns också passionerna i det vuxna livet. Mannen som ljög om det mesta och blev far till hennes barn; missbrukaren som hon förälskade sig i trots alla varningsklockor.
En annan passion var drömmen om att bli operasångare, något som såg ut att gå om intet på grund av sjukdom. Men i mogen ålder fick hon ändå göra just sin önskeroll Carmen och fick kritikerna på fall.

Birgitta Smiding (född 1942) är bosatt i Malmö och har under trettio år arbetat som skådespelare. Hon har därefter doktorerat i teatervetenskap vid Lunds universitet (2007) och gått Författarskolan (2010–2012).

Beställ boken här!

Bokrelease i repris: Is och eld på Konsthantverkarna

En kväll i början av december blev det ett samtal på Konsthantverkarna i Stockholm mellan Malin Gunnarsson och Ingrid Sillén om boken Is och eld.

Boken hade ju tidigare presenterats på Arbetets museum men nu fick en ny publik möjlighet att lära känna Malin som författare och höra Eva Lagerheim läsa utdrag ur boken. Sedan fick deltagarna möjlighet att bekanta sig med Malin Gunnarssons vackra smycken, då hon är en av medlemmarna i Konsthantverkarna.

Boksläpp i Göteborg: Livets sköra tråd

Den 18 september släpptes Vuokko Elners bok Livets sköra tråd och det skedde i foajén till Härlanda/Örgryte bibliotek som ligger i det som tidigare var Härlanda fängelse (!) Foajén är på drygt 100 kvadratmeter och fylldes av lika många människor som ville vara med och fira Vuokko och skaffa hennes bok.

Programmet var fullmatat med presentation av författaren, boken, Liv i Sverige, och även av Bröstcancerföreningen Johannas barn- och ungdomsgrupper dit häften av vinsten från bokförsäljningen går. 
Som lokalombud för Liv i Sverige fick jag också tillfälle att berätta om vår förening. Boken presenterades några dagar senare också på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

William Males, Göteborg

 

 

 

Ny bok: Doften av apotek

 

Doften av apotek – en ny antologi med apoteksanställdas minnen – lanserades i Stockholm 18 oktober. Bokens tillkomst är ett samarbetsprojekt mellan Arbetets museum, Liv i Sverige och TAM-arkiv.

22 nuvarande och före detta apoteksanställda berättar om sitt arbetsliv bland recepturer, etiketter, dekokter, droger och blodiglar. Texterna har kommenterats i ett kapitel av forskaren Sofia Kälvemark Sporrong.

Apoteksyrket har gått från att vara ett hantverksyrke, där man själv blandade medicinerna, till att bli ett informationsyrke där produkterna levereras från stora läkemedelsföretag, och personalen får informera om biverkningar och läkemedlets effekter. Samt sälja smink, skönhetsprodukter och dylika varor!

Ett sjuttiotal personer, bland andra flera av bokens författare, deltog i den mycket uppskattade boklanseringen på Apotekarsocieteten i Stockholm. De fick lyssna till Sofia Kälvemark Sporrong, uppläsning av Eva Lagerheim och presentationer av projektgruppens medlemmar: Marinette Fogde och Johanna Övling, Arbetets museum, Ingrid Jacobsson, Liv i Sverige och Lars-Erik Hansen, TAM-arkiv. Dagen avslutades med visning av Apoteksmuseet.

Carsten Palmaer skrev positivt i Aftonbladet den 19 dec 2014: Dofterna försvann med de gamla apoteken.

 

 

Boksläpp på Arbetets museum i Norrköping (2014)

I lördags, den 27 september, var det boksläpp för Malin Gunnarsson bok Is och eld – mitt liv som metallkonstnär, den som vann tävlingen på temat Mitt liv, mitt arbete. Boken presenterades vid en ceremoni på Arbetets museum i Norrköping i samband med stadens kulturnatt. Malin fick motta ett diplom med den utlovade prissumman, en stor bukett blommor och så förstås den färdiga boken. Hur det kändes?
– Bra, sa hon när vi träffades tidigare på dagen. Nu slipper man alla de där manussidorna, det var så jobbigt att hålla reda på dem och bläddra fram och tillbaka. Nu sitter alltihop i en bok och det är mycket enklare

Under ceremonin samtalade Malin Gunnarsson med mig inför publiken om hur det var att skriva boken. Jag frågade om hon någonsin hade tyckt att det var svårt att vara uppriktig, av hänsyn till andra människor.
– Nja, från början hade jag faktiskt döpt om alla personerna i boken, men jag ändrade senare. Helt enkelt för att det kändes ärligare. Jag tyckte inte det var särskilt svårt, trots att en del av dem jag berättar om inte framstår i nån positiv dager precis. Men det var ju så det var. För mig.
På frågan om hon ska fortsätta skriva, svarade hon så här:
– Det får jag se. Jag h
ar ju bara ett liv och det har jag ju skrivit om nu.
Publiken fick också höra Eva Lagerheim läsa valda delar ur Malins berättelse.
Boken finns att köpa hos oss i Liv i Sverige (120 kr för medlemmar). Den finns också på Arbetets museum, i deras butik. I museets arkiv kommer nu alla originalmanus att läggas, för framtida forskning.
Grattis, Malin!

Ingrid Sjökvist

september 2014

 

 

Kalender

30 okt 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
27 nov 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
29 jan 2019
18:00 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
14 feb 2019
18:00 - 21:00
Berättarkafé, Skarpnäck
26 feb 2019
18:00 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
26 mar 2019
18:00 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården