Liv i Sverige - logo

 

Doften av apotek – en ny antologi med apoteksanställdas minnen – lanserades i Stockholm 18 oktober. Bokens tillkomst är ett samarbetsprojekt mellan Arbetets museum, Liv i Sverige och TAM-arkiv.

22 nuvarande och före detta apoteksanställda berättar om sitt arbetsliv bland recepturer, etiketter, dekokter, droger och blodiglar. Texterna har kommenterats i ett kapitel av forskaren Sofia Kälvemark Sporrong.

Apoteksyrket har gått från att vara ett hantverksyrke, där man själv blandade medicinerna, till att bli ett informationsyrke där produkterna levereras från stora läkemedelsföretag, och personalen får informera om biverkningar och läkemedlets effekter. Samt sälja smink, skönhetsprodukter och dylika varor!

Ett sjuttiotal personer, bland andra flera av bokens författare, deltog i den mycket uppskattade boklanseringen på Apotekarsocieteten i Stockholm. De fick lyssna till Sofia Kälvemark Sporrong, uppläsning av Eva Lagerheim och presentationer av projektgruppens medlemmar: Marinette Fogde och Johanna Övling, Arbetets museum, Ingrid Jacobsson, Liv i Sverige och Lars-Erik Hansen, TAM-arkiv. Dagen avslutades med visning av Apoteksmuseet.

Carsten Palmaer skrev positivt i Aftonbladet den 19 dec 2014: Dofterna försvann med de gamla apoteken.

 

 

Kalender

25 sep 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
30 okt 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
27 nov 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården