Liv i Sverige - logo

När jag blir stor vill jag bli en sån tant som blöder, en Liv i Sverige-bok utgiven på Migra förlag, av Birgitta Smiding, presenterades den 12 december i Malmö.

I ett samtal om boken berättade författaren om det som hade fått henne att skriva. Om pappan som utövade ett starkt förtryck i familjen och särskilt mot mamman – och mamman som ständigt kritiserade ojämlikheten mellan könen men som inte hade möjlighet att bryta sig ut och leva det liv hon längtade efter.

Dotterns roll i familjen var att lyssna på mammans sorger, balansera pappans nycker och ta hand om sina små bröder.
Redan som mycket liten flicka förstod hon att vuxna kvinnor blöder och titeln beskriver en stark förväntan inför att bli stor och att vara kvinna.
I berättelsen finns också passionerna i det vuxna livet. Mannen som ljög om det mesta och blev far till hennes barn; missbrukaren som hon förälskade sig i trots alla varningsklockor.
En annan passion var drömmen om att bli operasångare, något som såg ut att gå om intet på grund av sjukdom. Men i mogen ålder fick hon ändå göra just sin önskeroll Carmen och fick kritikerna på fall.

Birgitta Smiding (född 1942) är bosatt i Malmö och har under trettio år arbetat som skådespelare. Hon har därefter doktorerat i teatervetenskap vid Lunds universitet (2007) och gått Författarskolan (2010–2012).

Beställ boken här!

Kalender

25 sep 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
30 okt 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
27 nov 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården