Liv i Sverige - logo

Nyheter

Foto: José Figueroa

Välkommen till Liv i Sveriges hemsida

Vi är föreningen som uppmuntrar människor i Sverige att berätta om sina liv och erfarenheter. I tal och skrift. Till oss kan du skicka manuset du har liggande i byrålådan och ingen hittills fått läsa. Våra erfarna och professionella lektörer gör det gärna.

Liv i Sverige är en ideell organisation med medlemmar och lokalombud runt om i landet. Välkommen att botanisera på vår hemsida. Kanske kan vi vara något också för dig?

Lokaler vi använder vid möten, berättarkaféer och kurser är tillgängliga även för rörelsehindrade och i görligaste mån för personer med hörselnedsättning.

Välkommen!

Ny Liv i Sverige-bok: Stryk inte mina trosor

Nu är det dags för ytterligare en Liv i Sverige-bok att släppas ut på marknaden. Stryk inte mina trosor, skriven av Birgit Holmgren och utgiven av Ord&visor förlag. Den 19 oktober klockan 19 på Hornstulls bibliotek i Stockholm berättar hon om den i samtal med Liv i Sveriges Ingrid Sjökvist.

Tillställningen kostar inget, men man måste ha biljett för att komma in. En sådan hämtar man på Hornstulls bibliotek eller ringer och ber dem lägga undan på telefon 08-508 30 860. Det går också bra att komma in utan biljett förutsatt att lediga stolar finns. Och skulle de ta slut kan man anteckna sig på reservlista.

Birgit Holmgren växte upp under 50-talet i arbetarkvarteren i Kumla, med en alkoholiserad pappa och en tigande mamma. Relationen mellan mor och dotter intar en central plats i berättelsen. Likaså känslan av att inte riktigt passa in, särskilt när hon känt sig obekväm i roller hon pressats in i. Långt upp i åren ställer hon sig frågan: Vem är jag?

Boken kommer att finnas till försäljning under kvällen – betalas kontant eller med swish. Den kan också beställas från Liv i Sverige.

Välkommen! Liv i Sverige

P.S. Birgit Holmgren berättar om sin bok också på Kumla bibliotek den 2 nov kl 14 samt på bokmässan i Örebro den 11 november kl 14.30.

Ny tävling: Och så tog sommaren slut

Och så tog sommaren slut. Bra, tycker någon. Trist, tänker andra. Vad man än anser så är konstaterandet ett faktum och dessutom temat för vår nästa skrivartävling. Det får tolkas fritt och vilken sommar du väljer att berätta om väljer du själv. Likaså vilken form du vill ge din text, prosa eller poesi. Kanske rent av en dialog, eller varför inte en sång?
Ditt bidrag får vara högst en A4-sida långt, om du skriver för hand kan du räkna med det dubbla omfånget. 12 p teckenstorlek, radavstånd 1,5, normalstora marginaler.
Vi vill inte veta vem du är när vi läser din text. Därför får du inte ange ditt riktiga namn utan måste använda pseudonym.
Lägg din text i ett kuvert och adressera till: Liv i Sverige, Stefan Estby, Katrinebergsbacken 20, 117 61 Stockholm. I kuvertet lägger du också ett mindre kuvert och i det stoppar du en lapp där du avslöjar vem du är och var vi kan nå dig. Om du, liksom vi, föredrar att skicka digitalt så mejlar du i stället din text som bifogad fil till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Men i textformat, inte som pdf! I ett annat mejl till honom bifogar du ett dokument där du berättar vem som döljer sig bakom den pseudonym som du har använt dig av.

Senast den 9 oktober, då det här årets sommar börjar förblekna, vill vi ha din text. Tre vinnare brukar vi utse. De får en bok var och blir publicerade i tidningen.
Lycka till. Vi ser fram emot att få läsa just ditt bidrag.

Inspiration i höstmörkret

Snart är vintermörkret här och det är dags att plocka fram skrivlusten. Varför inte ge den en knuff i rätt riktning och delta i vår inspirationsdag? Lördagen den 21 oktober kl 11.30 – ca 22. Adress: Katrinebergsbacken nr 34 i Stockholm, alldeles intill Liljeholmens T-banestation.

Under dagen får du prova på olika sätt att berätta självbiografiskt:
Berätta muntligt. Med Pelle Olsson
Berätta med poesi. Med Sonia Sigvardsson
Skriv ditt liv. Med Ingrid Sjökvist
Krönikor och annat journalistiskt. Med Torbjörn Berggren.

Dessutom framför Max Nilén sin egen dramatiserade självbiografiska pjäs.
Ingrid Sillén avslöjar om vad som rör sig i huvudet på en förläggare och Doris Sundberg minns hur det var för henne att få sin bok (Bye bye, bondbönan) utgiven.
Vi hinner fika och käka middag, till och med med en ”öppen scen” där den som vill får läsa för publik, frampå kvällskvisten.

Kostnad: 600 kronor, betalas till föreningens plusgirokonto: 334396-9 senast den 6 oktober. Inbetalningen gäller som anmälan, som är bindande. Vid inställt arrangemang återbetalas avgiften. Först till kvarn gäller, vi har plats för max 30 deltagare. Glöm inte namn och kontaktuppgifter på inbetalningen. I priset ingår programmet, fika och middag. Måltidsdryck, utöver vatten, finns att köpa till självkostnadspris.
Ta med papper och penna! Hör av dig om du undrar något: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-542 4207.

Välkomna till en fullmatad inspirationsdag!
Liv i Sverige

Nytt nummer av medlemstidningen Liv i Sverige 3/17

Ur innehållet:

Pristagarna utsedda i tävlingen »Det trodde jag inte om …«
• Dockan
• Restaurangen Ringnes
• Hopptornet

Ett biblioteksminne
Berättarkaféer runt om i landet
Ny tävling: Och så tog sommaren slut
Böcker i Liv i Sveriges anda och mycket annat.

Kalender