Ny Liv i Sverige-bok släpptes på Örebro slott


Gunilla Lundgren och Jeanette Olsson med boken de hjälpts åt att skriva. Foto: Holger Nilén.

Liv i Sverige-boken ”Tiggare kan ingen vara” släpptes i samband med att romernas nationaldag firades för första gången på Örebro slott den åttonde april. Drygt 80 personer följde boksläppet i Rikssalen på slottet. En plats där tidigare flera svenska riksdagar huserat.

Jeanette Olsson, en av författarna till boken, är själv som liten på bild på bokens omslag. Hon håller sin mamma i handen medan de tigger mjölk på en parkeringsplats i Trieste, Italien. Hon kommer till Sverige med sin mamma och andra romer som kvotflykting via FNs flyktingorganisation UNHCR 1972. Som nioåring blir hon svensk medborgare.

Rymmer hemifrån

Som tonåring tröttnar hon på alla regler som måste följas och rymmer hemifrån innan hon fyllt 14 och söker upp socialförvaltningen. Hon flyttas runt till mer än 20 olika ställen. Hon rymmer från flera av dessa. En kväll stöter hon på en ung man som kommer cyklande på en vinröd cykel. Hon är då 15, han 17. Som 17-åring blir hon gravid. Och tre år senare, när hon är gravid för andra gången gifter hon sig med Staffan Olsson.

Om allt detta skriver Jeanette Olsson. Och medförfattaren Gunilla Lundgren betonar att det är en bok om kärlek. En verklig Romeo- och Juliasaga.

Starka kvinnor

Gunilla Lundgren har skrivit om och med romer under många år. Den första Maritza, en zigenarflicka kom redan 1972. Det här är den nittonde boken hon är med i. Hon driver också en romsk skrivarverkstad i Rinkeby och stödjer bibliotek i Bukarest i Rumänien. Hon har också drivit på Nobelprisprojektet vid Rinkebyskolan dit nobelpristagaren i litteratur kommer varje år.

Den fullständiga titeln på boken är ”Tiggare kan ingen vara. Romska kvinnor i fyra generationer”.

– Det är kvinnorna som hjälpt mig att överleva. De är enastående kvinnor. Jag gick, blev självständig, men jag har försonats med mina rötter, säger Jeanette Olsson, som nu också försonats med sin mamma.

Boken berättar också om Örebros kulturarv, om romerna i förorten Vivalla. Jeanette Olssons nystartade organisation ”Gipsy Queens” ska fortsätta dokumentera romernas historia och bygga romernas släktträd.

Boken, som ges ut av Dokument Press, kan beställas hos info@livisverige.org. Den kostar 240 kr för medlemmar, 260 för övriga. Frakt tillkommer.

Holger Nilén