Inte mindre än tre nya Liv i Sverige-böcker har presenterats under de senaste veckorna. Annorlunda av Christina Broomé, antologin Vi drack vårt kaffe på toaletten och nu senast Sikta högt av Enar Jonasson.

Annorlunda

Annorlunda presenterades i Östersund den15 maj, där vårt lokalombud för Jämtland/Härjedalen Ulla Brännström-Englsperger förde ett publikt samtal med författaren Christina Broomé.

Boken handlar om hur det var för Christina att som ung känna sig utanför och annorlunda utan att förstå varför. När kompisarna fnissade om killar förstod hon ingenting av intresset. Så småningom kom hon, genom att leta reda på information på biblioteket, underfund om sin sexuella läggning. En chockerande insikt då, på 60-talet, då förståelsen och toleransen för homo- och bisexuella var minimal. Så småningom vågade hon berätta för sin mamma, som ändå konstaterade att Christina var älskad precis som hon var.

Boken kan beställas på info@livisverige.org. Den kostar 160 kr för medlem, 175 för övriga. Frakt tillkommer.

Vi drack vårt kaffe på toaletten

Den andra boken i raden heter Vi drack vårt kaffe på toaletten och är en antologi med 25 olika röster. Berättarna har alla haft yrken som inte längre finns eller yrken som ingen hade kunnat tänka sig för bara några årtionden sen. Titeln är lånad ur Monika Mobergs bidrag. Där berättar hon att det på hennes arbetsplats inte var tillåtet att dricka kaffe på arbetstid. Hon och de andra skrivmaskinskorna löste det hela på sitt eget lilla sätt och gick, en efter en, in på damtoaletten med sin termos och gurksmörgås. För ditin skulle ingen av de manliga cheferna ge sig, det var de säkra på.

Boken presenterades vid ett seminarium i Norrköping den 18 maj. Medverkade då gjorde Pia Klockljung i Glommersträsk, tidigare utlandstelefonist. Hon läste högt ur sitt bidrag och berättade att telefonisterna själva bidrog med arbetsmaterial till växeln genom att bära hem utlandskataloger från egna utlandsresor och genom att plocka på sig resebroschyrer lite här och där för att kunna hitta nummer till hotell och resebyråer. Länge kunde hon numret till Vita huset utantill.

Jan Gustavsson i Forshaga, tidigare fjärdingsman, läste också ur sitt bidrag och berättade hur en arbetsdag för honom kunde se ut. Mycket kaffedrickande blev det och mycket kontakt med lokalbefolkningen, skatteindrivning, hjälpa med kontakter med myndigheter och företag. Det gjorde att uppklarningsprocenten då var betydligt högre än idag.

Jonas Fagertoft och Mervan Smajic stod för ett av de allra senaste yrkena på arbetsmarknaden. De är 3D-skrivartekniker. Ur deras skrivare rasslar inte något papper ut, utan färdiga produkter, maskindelar som på så sätt blir särskilt hållbara eftersom ingen behöver borra eller fräsa i dem. De tror att den här tekniken befinner sig i sin linda och kommer att utvecklas under de närmaste åren. De tror till exempel att den ska bli användbar också för enskilda människor och i hushållen. Ett sätt som de tror kommer att bli verklighet inom kort är att vi till exempel ska kunna beställa ett nytt fodral till mobiltelefonen i en 3D-skrivare i entrén till ett storköp och när vi har handlat klart ligger fodralet där och väntar.

Medverkade i seminariet gjorde också Maths Isacson, professor emeritus vid Uppsala universitet och berättade om hur arbetsmarknaden förändrats under de senaste hundra åren. 

Boken kan beställas hos info@livisverige.org. Den kostar 135 för medlemmar, 149 för övriga. Frakt tillkommer.

Sikta högt

Den allra sista i raden av våra tre nyaste böcker heter Sikta högt och är skriven av Enar Jonasson i värmländska Kil. Den presenterades i Kristinehamns bibliotek den 22 maj inför en månghövdad lyssnarskara. Enar bjöd på högläsning av väl valda delar ur boken och förde också ett publikt samtal med undertecknad. Han berättade bland annat att arbetstiteln länge varit Revansch, men att han ändrade den i sista stund till en som han tyckte skulle passa innehållet bättre. Revansch har det dock handlat mycket om i Enars liv. Han blev tidigt föräldralös. Syskonskaran skingrades och han fick växa upp hos olika släktingar i trakten av Mariannelund i Småland. De var alla välmenande och snälla men riktigt inlemmad i någon av familjerna, det kände han sig aldrig. Hans första jobb var på ett stenbrott och medan kroppen värkte i det tunga arbetet drömde han om att ta studenten. Men det kunde han inte nämna för någon, i den miljö han växte upp fanns utbildning inte på kartan. Men han stretade och tog sig fram och trots att han tidigt mobbades för sin dyslexi gav han sig inte. Utbildad blev han, jobb fick han. Att sikta högt är det viktigaste, konstaterade han.

Boken finns att köpa hos info@livisverige.org. Den kostar 230 för medlemmar, 250 för övriga. Frakt tillkommer.

Ingrid Sjökvist