Sven Nilsson vid firandet av hans 100-årsdag. Fotograf: Bosse Andersson

Lördagen den 27 juli firade Sven Nilsson, kommendör i Frälsningsarmén, sin hundraårsdag. Firandet ägde rum i Templet i Frälsningsarméns högkvarter i Stockholm. Det blev en hyllning i musik och tal, också via länk från olika ställen i Norden där Sven varit engagerad under sin långa period som frälsningssoldat. Men jubilaren nöjde sig inte med att lyssna på alla hyllningstal, utan grep tag i mikrofonen för att själv kunna berätta några episoder från sitt liv i Frälsningsarmén. Som vanligt med tydlig stämma som med lätt intonation från dalmålet. Sven föddes i Vansbro i Dalarna och poängterade att han föddes det första fredsåret efter ”det stora kriget”, såldes första världskriget, som många trodde skulle vara det sista.

Sven Nilsson. Foto: Karin Eriksson.

Sven är en känd berättare för oss som går på de berättarkaféer som Liv i Sverige anordnar på Timmermansgården på Söder i Stockholm. Hans berättelser är alltid väldigt personliga och samtidigt mycket respektfulla och diskreta, därtill inte sällan humoristiska.

På födelsedagskalaset nämnde han också sitt intresse för vår förening som inspirerat honom till berättande och skrivande. Det var därför roligt att se att många från berättarkaféet kom till hyllningsfesten. Några höll också tal. Samma dag släppte Sven sin självbiografi ”Under fanan. Hundra år av tacksamhet”. Den är utgiven på eget förlag och rönte givetvis ett stort intresse den här dagen. Grattis Sven, hälsar vi alla i föreningen Liv i Sverige.