Så kom då hennes bok ut till sist, nästan samma dag som hon fyllde 85. Men det blir inget releaseparty.

– Det känns inte rätt i dessa pandemitider. Det är ju inte bara fråga om att hålla ner antalet deltagare, många av mina vänner tillhör riskgrupperna, säger Britta Kasholm Tengve

Som läsare får vi följa med till Tanzania på 60- och 70-talen ut i bushen där författaren arbetade som läkare. Ibland stod hon där som ensam beslutsfattare och måste ta hand om svårt sjuka patienter som gått i dagar för att komma till sjukhuset.

Under hennes tid i Tanzania var tuberkulos ett stort problem. Det blev viktigt med smittspårning och vaccinering. Begrepp som hon återigen hör talas om dagligen i samband med pandemin. I sin blogg skriver hon:

”Jag blir så ledsen när jag läser och hör om vaccinationsmotståndare! Jag kan inte låta bli att tänka på människorna i Tanzania. Där var man beredd att vandra i timmar, ja till och med att bygga nya vägar för att få förmånen att bli vaccinerade.”

Vem hoppas du skall läsa boken?

– Människor med arbete inom sjukvården, resbitna, framförallt gamla backpackers, döva och anhöriga som levt med en dement släkting. Egentligen räcker det för mig att boken kommit ut. Det har varit ett utmanande projekt nu när åldern inte längre tillåter mer fysiskt påfrestande äventyr.

Holger Nilén