Liv i Sveriges verksamhetsberättelse för år 2024

Styrelsen bestod under 2024 av Stefan Estby, Märtha Lilja, Holger Nilén, Pelle Olsson (ständig sekreterare), Gunnel Ottenby, Christian Richette, Ingrid Sjökvist (ordförande) och Gunilla Larsson (kassör).

68 nya medlemmar kunde vi hälsa välkomna och vid årsskiftet var medlemsantalet 590, samma som året innan.

Styrelsen har utöver årsmötet sammanträtt nio gånger, varav tre digitalt. 75 manus har då diskuterats, en del av dem flera gånger. Det är en minskning från hundra året innan, men vi tror att nedgången är temporär. Inte mindre än tio av de texter vi arbetat med har vi kunnat rekommendera för utgivning, åtta året tidigare.

Fyra nya livsberättelser kom ut i vår bokserie: Vår antologi Ett hav emellan – De finska krigens barn berättar som presenterades i Stockholm i april. Vidare Margareta Sandbergs bok Jag lovade att inte ömka (Visto förlag), Anne Grönlunds Syster min syster (Mandatus), Lena Lind Törnblads Hela jävla alfabetet (Visto) och Gunilla Sternelius Min bror, min oro (Linnefors förlag). Sammanlagt fanns den 31 december totalt 176 titlar i Liv i Sveriges bokserie, varav 95 slutsålda.

Under året har vi börjat sondera terrängen för nästa antologi som ska handla om sömmerskor och övriga yrkesgrupper inom textilindustrin. Med den samarbetar vi med Arbetets museum och Ordfront förlag.

Vi fortsätter att skänka ett ex av varje ny titel till Göran Palm-rummet på Jakobsbergs folkhögskola. Där anordnades i oktober det sedvanliga seminariet, nu på temat Folkbildning, där musikern och folkbildaren Sara Parkman fick ta emot årets Göran Palm-stipendium. I arbetsgruppen på folkhögskolan ingår Liv i Sveriges ordförande.

Vår uppskattade medlemstidning kom ut med fyra nummer. Åtta berättarkaféer har vi hållit i Stockholm. Med Pelle Olsson, Gunnar Thorsell och Ingrid Sjökvist som alternerande ordfördelare. Därutöver på några ställen ute i landet med flera av våra lokalombud som ordfördelare samt på finska i Blackeberg med vår medlem Kerttu Jokela.

Pelle Olsson har också medverkat i ett flertal olika berättararrangemang, här ett axplock av dem som hållits i vår anda: Berättarträffar och -kurser i Växjö, vid Stockholms Stadsmuseum, i Ljungby under Sagobygdens musik- och berättarfestival, hos PRO i Tullinge, i Säby gård i Jakobsberg, i Steneby bygdegård i Dalsland, på Sollerön under Fröfestivalen samt med internationella studenter i Ljungby. 

Holger Nilén har lett en Skriv ditt liv-kurs på Senioruniversitetet i Stockholm och medverkat med publika samtal vid de releaser vi deltagit i.

Stefan Estby har lett en Skriv ditt liv-kurs i NBV:s och Timmermansgårdens regi i Stockholm.

Gunnel Ottenby och Märtha Lilja har lett skrivarkurser i samarbete med olika organisationer.

Ingrid Sjökvist har medverkat i publika samtal om självbiografiskt skrivande vid bokreleaser i Stockholm och Uppsala, vid Finska kulturföreningens bokmässa i Stockholm tillsammans med Tuula Karlsson, medverkande i vår finska antologi, i Gamla Stans bokhandel i Stockholm i publikt samtal om den antologin med Susanna Alakoski samt medverkat i Arbetarrörelsens arkivs webbinarium på samma tema. Hon har också fört inledande samtal med ABF i Rättvik om Liv i Sverigeaktivitet där.

Vår antologi Ett hav emellan – De finska krigens barn berättar uppmärksammades på bokmässan i Göteborg i panelsamtal med idégivaren Susanna Alakoski. Där fanns också, i Visto förlags monter, Margareta Sandberg och Lena Lind Törnberg med sina böcker i vår bokserie.

Vi deltog i Drottninggatans bokbord i Stockholm, i bokfestivalerna i Rinkeby, Södertälje, Växjö och Karlstad, där vi också genomförde en inspirationsdag, som Pelle Olsson och Ingrid Sjökvist höll i tillsammans med vårt värmländska lokalombud Gun Berger, med draghjälp av Studiefrämjandet.

Vi och/eller vår verksamhet har uppmärksammats av media på olika sätt. Till exempel ICA kuriren, Bokspegeln, DN, Östersundsposten, Smålänningen, P4 Kronoberg, Arbetarbladet, Arbetaren och Klass.

Vid årets slut hade vi 19 lokalombud. En del mycket aktiva med berättarkaféer, skrivar- och bokcirklar av olika slag.

Vid årsmötet i mars tilldelades berättaren Agneta G:son Granemalm i Ljungby Trampcykelpriset 2024.

Vi fick 65 000 kr från Kulturrådet i verksamhetsbidrag (mot 73 500 kr året innan). Detta utgör tillsammans med medlemsavgifterna vårt rörelsekapital. Totalt fick vi 215 000 kr till vår finska antologi från externa finansiärer, utlovade och/eller utbetalade spritt under åren 2021-2024, nämligen från Kulturfonden för Sverige och Finland, Centralförbundet för socialt arbete, Svenska Akademien, Helge Ax:son Johnssons stiftelse, Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur och Längmanska kulturfonden.


Södertälje den 28 januari 2025

Liv i Sveriges styrelse, gm Ingrid Sjökvist, ordförande

c/o Ingrid Sjökvist                                    070-542 4207                                             www.livisverige.org

Karlbergastigen 10                                   Plusgiro: 33 43 96-9                                 info@livisverige.org

151 56 Södertälje                                     Org nr 802010-5139                                 Swish 123 677 3683